Există multe şi diferite jocuri de cuvinte, care pot fi jucate pentru a pune la încercare limbajul, memoria și atenția jucătorilor. Jocurile de cuvinte sunt o ocazie minunată pentru a pune la încercare vocabularul, iar pe de altă parte, încurajează munca în echipă. Colecția de jocuri cu cuvinte reprezintă jocuri în care trebuie să construiești cuvinte, să le potrivești între ele, să faci completări de fraze. Este un tip de joc educativ ideal pentru împătimiții de literatură, dar și pentru cei care adoră să jongleze cu cuvintele. Îți poți testa abilitățile de ortografie, stabilind noi recorduri personale, sau poți să încerci unul dintre numeroasele puzzle-uri cu cuvinte. Aceste provocări îți vor testa vocabularul, te vor ajuta să-ți îmbunătățești aptitudinile și să-ți impresionezi prietenii.
Sunt jocuri de cuvinte ce pot fi jucate între doi sau mai mulți jucãtori, de toți cei ce știu să scrie pe litere, de la jucători începători, până la cei avansați. De regulă, scopul unui jucător este realizarea unui punctaj cât mai mare prin plasarea pe tabla de joc a diverse cuvinte, cu ajutorul unor jetoane cu litere.
Din anul 1931, când jocul a fost inventat de americanul Alfred Butts, Scrabble a evoluat de la un joc distractiv spre un sport competițional.
Jocul conține 1 tablă de joc, pe care este desenat un careu de 15 x 15 pătrățele, liniile și coloanele tablei fiind marcate pentru a putea citii coordonatele fiecărui pătrățel. Liniile sunt marcate pe marginea din stânga, cu litere de tipar, de la „a” la „o”, începând de sus în jos, în ordine alfabeticã, iar coloanele sunt marcate pe marginea de sus, cu numere de la 1 la 15, de la stânga la dreapta. Unele din pătratele tablei sunt marcate prin culori, aceasta indicând multiplicarea valorii literelor sau a cuvintelor așezate pe ele. Dacã un cuvânt acoperã douã sau mai multe astfel de pătrățele, proprietățile lor se cumulează. Există un set de 100 de jetoane, care să se suprapună peste pătrățelele tablei. Aceste jetoane au înscrisă pe o parte o literă din alfabet, cu caractere mari, de tipar, fiecare literã având în partea din dreapta-jos un număr care îi indică valoarea. Două dintre jetoane, numite jokeri, sunt nescrise sau au un simbol caracteristic, putând fi folosite ca reprezentând oricare literã din set sau literele K, Q, Y și W. Valoarea jokerului este zero. După ce jokerul a fost plasat pe tablă ca reprezentând o literă, semnificația lui nu se mai schimbă până la sfârșitul jocului. Jokerul are aceleași proprietăți ca și celelalte litere. Mai sunt suporturi pentru etalat jetoanele și un săculeț textil unde se țin acestea. Frecvența și valoarea literelor este adaptată limbii române, regulamentul acestui joc fiind agreat și omologat de Federeația Română de Scrabble, pentru concursurile naționale în limba română organizate sub egida ei. Scrabble este un joc de societate clasic, ce testează și dezvoltă jucătorilor vocabularul în limba română, creativitate, gândirea logică și strategia, spontaneitatea, dar și cunoștințele de aritmetică.
Din familia cu jocuri de cuvinte potrivite pentru serile de jocuri in familie sau la petrecerile cu prietenii face parte și acest joc. În Blank Slate vei regăsi 500 de cuvinte pe care trebuie să le completezi, pentru a forma cuvinte compuse. Atunci când ceilalți jucători formează cuvinte compuse identice cu cele formate de tine, acumulezi puncte și ești cu un pas mai aproape de victorie. Cu un cuvânt extras, fiecare jucător formează un cuvânt compus, după dezvăluirea acestuia jucătorii calculându-și punctajul. Dacă 2 jucători au scris același cuvânt, primesc câte 3 puncte, dacă mai mult de 2 jucători au scris același cuvânt, primesc câte 1 punct, iar jucștorii care nu au scris un cuvânt identic cu un alt jucător, nu primesc niciun punct. Jocul continuă până când un jucător acumulează 25 de puncte și devine câștigător.
Un alt joc educativ și distractiv pentru copii dar și pentru întreaga familie este Lexicon Go, dintre acele jocuri cunoscute ca jocuri de cuvinte. Jocul conține piese cu litere, iar scopul jucătorului este de a forma cuvinte, până în momentul în care va reuși să-și epuizeze primul toate piesele. Jucătorii pot folosi piesele și pentru adaugarea sau înlocuirea unor piese în cuvintele formate de alți jucători. Fiecare jucător are un teanc de 10 piese cu litere în fața lui, pe masă. Pornește runda când unul dintre jucători strigă LEX-GO! Fiecare jucător își intoarce piesele și începe să formeze cât mai repede cuvinte, apoi urmarește cuvintele alcatuite de ceilalți pentru a forma noi cuvinte, adăugând sau înlocuind piese. Primul jucător care epuizează toate piesele, formând corect cuvinte, strigă LEXICON! și câștigă runda.
Cu 5 runde ești declarat câștigătorul jocului. Jocul conține și o piesă specială, denumită LEXICON, care înlocuiește orice literă. În momentul în care această piesă este folosită, jucătorul trebuie să comunice adversarilor litera înlocuită.
Printre jocuri de cuvinte avem și Weird Things Humans Search For, joc care vă ajută să aflați ce lucruri ciudate mai vrea lumea să afle. Jocul se joacă între echipe de 2 sau 3 jucători, cu o vârstă recomandată de + 14 ani. Se începe jocul alegând un Search Master care va citi întrebările și va ține scorul. Pe parcursul jocului se pune o întrebare parțială, al cărei subiect jucătorii trebuie să-l prevadă și să dea doua variante de răspunsuri ghicite, unul principal și un al doilea bonus. Search Master-ul va citi lista de căutări ciudate, începând cu cea mai populară dintre ele. Se calculează punctajele, în funcție de răspunsurile echipelor și a cuvintelor din lista de căutări. Se trece la o altă întrebare, iar echipa care acumulează cele mai multe puncte după 5 runde, câștigă jocul.