Una dintre cele mai importante activități pentru dezvoltarea copilului este joaca, iar în continuare prezentăm idei și sugestii de jocuri de îndemânare, pentru ca juniorul tău să crească vesel și sociabil, gata să cunoască lumea din jur și să experimenteze activități recreative din gama de jocuri pentru copii.
Cuprins
1. Cum poți stimula îndemânarea copiilor prin joc?
2. De ce sunt jocurile importante în dezvoltarea copilului?
3. Recomandările Gameology pentru tine
Cum poți stimula îndemânarea copiilor prin joc?
Creșterea și dezvoltarea copilului sunt în strânsă legătură cu activitățile de învățare, iar jocul reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care cei mici asimilează deprinderi, cunoștințe, noțiuni și reguli.De aceea jocul este recomandat în setul de activități de stimulare a îndemânării, pentru că solicită toate simțurile și satisface nevoile copilului de mișcare, exprimare, acțiune, noutate. Răspunde mereu cu ceva nou curiozității celor mici și le oferă în același timp destindere, distracție, bună dispoziție.
Copiii sunt dezinvolți când se joacă, deprind gesturi și mișcări noi în timp ce învață să manevreze jocuri clasice, cuburi, jucării, cartonașe, blocuri de construcție ș.a. Exersează prin joc și își formează îndemânarea necesară în viața de zi cu zi.
De ce sunt jocurile importante în dezvoltarea copilului?
Prin jocuri de îndemânare, dezvoltarea copilului este impulsionată și accelerată, fie că este vorba despre joc paralel, joc asociativ sau joc prin cooperare.În cadrul unui joc paralel copiii își aleg singuri jucăriile și se joacă individual unul lângă celălalt, acestea fiind printre primele idei de lucru manual pentru copii. Ei descoperă cum să manevreze și să combine obiectele, sesizează forme, dimensiuni, materiale, culori.
Dacă este vorba despre un joc asociativ, intervine interacțiunea cu ceilalți copii, se formează echipe și învață unii de la alții cum să mânuiască jucăriile.
Cele mai eficiente sunt jocurile prin cooperare, deoarece copiii împart roluri și se specializează pe diferite acțiuni, iar prin observarea celorlalți și a propriului loc în ansamblu, copiii își dezvoltă îndemânarea, abilitățile de relaționare și gândirea asociativă.
Jocurile educative sunt importante în dezvoltarea copiilor pentru că ajută la dezvoltarea motricității, stimulează dezvoltarea mentală și puterea de concentrare prin antrenarea capacității de rezolvare a problemelor practice și contribuie la formarea atenției distributive, prin considerarea simultană a mai multor criterii în mânuirea obiectelor.
Totodată, prin jocuri de îndemânare copiii dezvoltă abilități sociale și se maturizează emoțional, învață să se integreze în grupuri și să-și exprime gândurile, opiniile, sugestiile. Devin mai creativi, iar imaginația lor este pusă în valoare la adevăratul potențial.
Recomandările Gameology pentru tine
Pentru că rolul jocului în dezvoltarea copilului este atât de important, iată câteva recomandări Gameology pe care să le iei în considerare atunci când alegi jocuri de îndemânare pentru cei mici.
Seturi de construcție magnetice Magspace
Printre cele mai apreciate jocuri de îndemânare sunt seturile de construcție. Acestea sunt formate din piese magnetice și un catalog ce conține indicații și modele pentru diverse figuri și personaje ce se pot asambla cu ajutorul elementelor disponibile. De asemenea cei mici sunt încurajați să creeze propriile forme și construcții, pentru a le stimula creativitatea și originalitatea.Jocurile sunt disponibile și în variantă 3D, pentru un antrenament eficient al gândirii logice, al dexterității și spiritului practic al copiilor. Piesele din seturile Magspace au diferite forme și culori, iar figurile de bază sunt triunghiuri, pătrate, trapeze, romburi, dreptunghi, roți, accesorii.
Kit robotică
Foarte utilă ca joc de îndemânare, robotica este importantă pentru dezvoltarea mentală și socială a copiilor. Îi învață noțiuni noi și le dezvoltă capacitatea de a face raționamente pentru rezolvarea problemelor.De asemenea, prin jocul cu kituri de robotică, cei mici învață să mânuiască unelte, devin mai îndemânatici și corelează mai ușor noțiuni de la școală, din diferite materii de studiu. Prin lucrul în echipă la construirea roboților, copiii se obișnuiesc să colaboreze, să-și asume roluri și evoluează prin exemplul celorlalți.
Jocurile de robotică sunt foarte variate, astfel încât pot fi alese modele potrivite pentru toate vârstele, iar copiii pot să beneficieze multă vreme de acest sprijin agreabil pentru dezvoltarea îndemânării.
Dezvoltarea copilului cu ajutorul kiturilor de robotică este completată prin kituri de programare roboți și roboți controlabili, potriviți pentru vârste mai mari, când se pot preda deja primele noțiuni de informatică.
Puzzle din lemn Wooden City
Jocurile puzzle au un rol important în dezvoltarea îndemânării copiilor și le stimulează atenția, puterea de concentrare și inteligența. Aceste jocuri de societate cu puternic caracter educațional sunt și amuzante, fiind preferate în grupurile de copii de toate vârstele.Cu cât sunt mai complicate modelele pe care trebuie să le asambleze, cu atât sunt mai apreciate de copii, mai ales că puzzle-urile de lemn, după ce sunt rezolvate, devin jucării pe care le pot folosi la alte jocuri, într-un mod creativ și plin de imaginație.
Kit Electric Graffiti cu 12 culori
Îndemânarea se dezvoltă și prin activități de artă educativă pentru copii, iar kitul de graffiti este un exemplu bun în acest sens. Jocul combină tehnologia cu desenul, aventura grafitti-ului cu avantajele colorării unor materiale diverse, pentru tricouri, șepci, genți sau hanorace.Astfel este dezvoltată îndemânarea copiilor de a utiliza markere electrice, de a desena și a asorta culori. Este un joc interesant și original, apreciat de copii mari și mici, așa că reprezintă o opțiune excelentă de cadouri de Sărbători pe care Moșul să le lase sub bradul împodobit.
Dezvoltarea copilului depinde mult de modul în care acesta se joacă, iar stimularea îndemânării se realizează prin jucării care să-i pună la încercare dexteritatea, capacitatea de a face asocieri și puterea de concentrare. Jocul reprezintă un mijloc de exersare a gândirii, o modalitate de învățare și totodată un prilej de socializare, relaxare şi distracţie, apreciat de toți copiii.