Iata cum rezolvarea puzzle-urilor ajuta la dezvoltarea abilitatilor noastre cognitive si emotionale...
Prin potrivirea pieselor ne dezvoltam abilitatea de concentrare, atentia la detalii si ne bucuram de un creier mai activ. Cand asamblam un puzzle, creierul nostru se concentreaza asupra unei singure activitati, ignorand alte griji, generand o stare de relaxare. Astfel, ne dezvoltam abilitatea de concentrare si eliminam stresul prin reducerea nivelului de cortizol si al tensiunii arteriale. In plus, timpul alocat construirii lui se poate transforma intr-o adevarata sesiune de meditatie si reflectie datorita senzatiei de liniste resimtita asupra corpului.
Analiza pieselor si a imaginii de ansamblu a puzzle-ului antreneaza gandirea spatiala si memoria, prin cautarea si identificarea locului potrivit pentru fiecare piesa. Se spune chiar ca, persoanele care sunt pasionate de aceasta activitate isi dezvolta orientarea in spatiu, devin si foarte buni soferi. Bineinteles, o buna gandire spatiala este utila si in sarcinile de la munca sau de acasa, precum intelegerea facila a unei harti, impachetarea eficienta a unui bagaj, aranjarea unui raft cu obiecte de diverse marimi etc.
Pentru adulti, activitatile care antreneaza memoria sunt foarte importante intrucat reduc riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Gandirea logica pe care o exersam atunci cand incercam in mod repetat sa potrivim piesele de puzzle, conduce la o dezvoltare a abilitatii noastre de a rezolva probleme mai rapid si mai corect.
Puzzle-ul este similar oricarei probleme, obiectivul fiind unul singur: acela de a il rezolva. Pentru a gasi solutia, trebuie sa cream diverse strategii pentru a gasi cea mai simpla si eficienta cale de rezolvare. Piesa cu piesa sau pas cu pas in cazul problemelor, intr-o ordine logica, ajungem la o rezolvare, iar acest exercitiu este unul foarte util pentru provocarile cu care ne confruntam in fiecare zi, la locul de munca sau acasa.
Cu fiecare puzzle construit, dobandim incredere in fortele proprii. Atingerea obiectivelor ne aduce satisfactii si ne pregateste mental pentru urmatoarele provocari. Un puzzle realizat de unul singur, confirma abilitatea de a rezolva probleme in mod independent.
Asamblarea unui puzzle necesita un anumit grad de perseverenta si rabdare pe care le si dezvoltam, odata ce le exersam. Un puzzle format din multe piese sau de o dificultate mai mare, poate fi destul de frustrant. Prin multiple incercari si ore de concentrare, invatam sa nu renuntam in fata obstacolelor, sa fim perseverenti si rabdatori. Puzzle-urile ne incurajeaza sa fim perseverenti in rezolvarea problemelor.
Rezolvarea unui puzzle poate fi si o activitate in familie sau de grup, fapt ce incurajeaza comunicarea si relationarea cu cei din jurul nostru.
Un puzzle realizat impreuna cu un copil, este un prilej de relaxare, de socializare, un timp de calitate petrecut in familie.
Conform resurselor online ale organizatiei Mind UK, singuratatea si starea mentala sunt influentate reciproc. Cand ne simtim singuri, devenim deprimati, iar cand suntem deprimati, avem senzatia de singuratate. Atunci cand rezolvam un puzzle impreuna cu o alta persoana, eliminam senzatia de singuratate si invatam sa lucram in echipa pentru a atinge unui obiectiv comun.
Rezolvarea puzzle-urilor este un hobby ieftin, motivant si dezvolta abilitatile cognitive, conform rezultatelor unui studiu al Centrului National pentru Informatii Biotehnologice (NCBI) din SUA. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate numeroase tipuri de puzzle-uri, clasice, 2D sau 3D, sub forma asamblarii unor imagini sau de tipul jocurilor de perspicacitate, astfel incat fiecare persoana isi poate gasi modelul potrivit pentru abilitatile si preferintelor sale.
Puzzle-urile au efect terapeutic si de relaxare, fiind o solutie perfecta atunci cand vrem sa scapam de stres, dar ne mentinem si activi, in acelasi timp. Prin antrenarea mintii cu o astfel de activitate (re)creativa, un hobby care activeaza starea de bine si creste nivelul de dopamina, ne mentinem motivati si increzatori in fortele proprii.
Conform unui articol publicat in 2017 pe website-ul spbh.org, rezolvarea unui puzzle aduce multe beneficii sanatatii, de antrenarea mintii si dezvoltarea coordonarii-mana ochi, pana la reducerea nivelului de stres prin dobandirea unei senzatii de calm si seninatate.
Hugh Jackman (actor australian) - posteaza pe Instagram despre puzzle-urile pe care le rezolva. In plus, a postat si pe YouTube un filmulet amuzant despre unul la care a lucrat 4 luni...
Ronnie Wood (chitarist The Rolling Stones) - Legendarul chitarist a declarat ca rezolvarea puzzle-urilor este una dintre metodele sale preferate de a se relaxa in timpul turneelor. Woody le considera „bune pentru creier”. In plus, trupa The Rolling Stones are chiar si o piesa denumita Jigsaw Puzzle!
Bill Gates (fondatorul Microsoft) - a declarat ca nu ii lipsesc puzzle-urile din bagajul pentru vacanta, rezolvandu-le impreuna cu sotia lui, Melinda. La aceasta metoda de relaxare apeleaza chiar si de Craciun sau in alte momente in care vrea sa se relaxeze.
George Ezra (cantaret, compozitor si chitarist britanic) - In 2016, Ezra a luat o pauza de la scrierea versurilor, dedicandu-si timpul liber pentru rezolvarea de puzzle-uri, declarand „Cand l-am terminat pe primul... a fost wow! Prinsesem microbul!”
Regina Elisabeta a II-a - Chiar si Familia Regala Britanica este pasionata de aceasta activitate. Regina Elisabeta a II-a nu apare doar in ilustratiile multor puzzle-uri, ci este si cea care gaseste placere si relaxare in a asambla diverse modele de puzzle-uri!
Descopera modelele de puzzle atent selectate de echipa Gameology, cu care iti poti antrena mintea si castiga buna dispozitie!
Daca v-a placut articolul nostru si vreti sa aflati mai multe despre importanta jocului in dezvoltarea inteligentei, puteti citi si 8 motive pentru care joaca este sanatoasa