Zoom este aplicația care face posibilă conectarea mai multor participanți la video conferințe de pe calculatoarele personale sau de pe diferite alte dispozitive mobile, pentru a se reuni față în față, și asta foarte simplu la o singură atingere, la un clic distanță. Însă această aplicație bogată în funcții și simplu de utilizat poate fi folosită și la întâlniri între prietenii care sunt nevoiți să stea departe fizic, unul de altul, dar se pot distra împreună cu prietenii jucând jocuri de societate.
Singura problemă este să aleagă ce jocuri de societate pot juca.
- Cameleonul
Printre multele jocuri de societate de strategie care pot fi jucate pe Zoom cu prietenii este și Cameleonul, joc în care trebuie să afli cuvântul secret atunci când joci rolul Cameleonului sau să descoperi cine este Cameleonul, adică jucătorul care încearcă să ghicească cuvântul secret ales. Acesta este obiectivul final, adică obținerea cel dintâi a 10 puncte.
Jocul este +14 ani și se poate juca în 3 până la 8 jucători.
Jocul include 40 de cartonașe Categorie, 14 cartonașe Cod, 2 cartonase Cameleon, 1 zar clasic cu șase fețe, 1 zar special cu opt fețe, 1 tăbliță pentru categorii noi, 1 marker și instrucțiuni de joc.
Cum se joacă pentru 4 la 6 jucători: se începe jocul prin amestecarea cartonașelor Cod de culoare bleu împreună cu cartonașele Cameleon de aceeași culoare și se împart astfel încât fiecare jucător să aibă câte un cartonaș. Unul dintre jucători va avea cartonașul Cameleon, dar nu se va da de gol.
Pentru fiecare joc se va alege un Dealer, pe rând, care va întoarce un cartonaș Categorie și va arunca zarurile. Rezultatul zarurilor indică o coordonată secretă de pe cartonașul Cod din mâna jucătorilor localizând cuvântul secret pe cartonașul Categorie. Cameleonul nu știe unde este acest cuvânt. În funcție de cuvântul secret, fiecare jucător trebuie să spună, pe rând, câte un alt cuvânt legat de acesta, fără a fi prea evident sau, dimpotrivă, prea ambiguu.
Se vor face dezbateri despre identitatea Cameleonului, în final, după câteva minute, fiecare indicând cu degetul persoana despre care crede că are acest rol. Jucătorul cu cele mai multe voturi trebuie să-și întoarcă respectivul cartonaș. Dacă acesta este un cartonaș Cod, Cameleonul a scăpat, fiind acuzată greșit o persoană. Dacă acesta este Cameleon înseamnă că a fost prins, totuși merită o a doua șansă și anume de a ghici dintr-o singură încercare cuvântul secret și astfel scapă. Punctajul se calculează în funcție de rezultat și de instrucțiunile de joc, pentru fiecare jucător în parte. Se continuă jocul cu o nouă rundă, schimbând cartonașele bleu cu cele verzi. Cameleonul din runda anterioară devine Dealer în următoarea rundă. Primul jucător care acumulează 10 puncte câștigă jocul.
Cum se joacă 3 jucători: Cameleonul prins are dreptul la două încercări pentru a ghici cuvântul secret.
Cum se joacă 7 sau 8 jucători: după ce toți și-au spus opinia, Dealerul întoarce cartonașul Categorie cu fața în jos pentru a fi mai greu Cameleonului să ghicească cuvântul secret.
Cameleonul oferă posibilitatea de a crea Categorii proprii în momentul în care epuizați sau vă plictisiți de categoriile standard. În felul acesta se pot alcătui noi categorii interesante cu tăblița specială și a marker-ului din cutia jocului și se începe din nou vânătoare Cameleonului. Singura cerință este pentru ca toți care joacă să aibă jocul la îndemână, cartoanele să fie arătate la cameră pentru fiecare jucător în parte. Este clar că un eventual trișor ar strica jocul.
- Monopoly - The Beatles
Unul din cele mai faimoase jocuri de societate din lume este Monopoly, cu frumoasa lui istorie de aproape un secol și având peste 300 de versiuni diferite. Pe Gameology se regăsesc peste 20 de ediții licențiate Monopoly, jocuri de societate de colecție ce abordează tematici cu trupe muzicale de succes, sporturi, filme și jocuri video, jocuri de societate ce conțin elemente specifice temei abordate și care oferă o experiență unică de joc.
Este un joc +8 ani ce se poate juca în 2 până la 6 jucători. Dar pentru a duce adversarii la faliment cu această versiune de Monopoly trebuie să înțelegi care sunt diferențele față de versiunea clasică.
Proprietățile sunt înlocuite de piese și albume consacrate ale trupei, precum Love Me Do, Let It Be, White Album, Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club sau chiar locații specifice, precum Apple Studios și Abbey Road Studios.
Pionii jocului sunt reprezentativi trupei și poți alege între căpșună, soare, ciocan, caracatiță, raton și morsă, fiecare dintre acești pioni reprezentând piese ale îndrăgitei trupe, precum Strawberry Fields Forever, Here Comes The Sun, Maxwell’s Silver Hammer, Octopus’s Garden, Rocky Raccoon și I Am The Walrus.
Cum se joacă: Banii Monopoly sunt înlocuiți de bani All You Need Is Love, iar zonele de taxe sunt Taxmas și Ticket to Ride. Se înaintează pe tabla de joc pentru a rememora, împreună cu prietenii, parcursul carierelor talentaților membri ai trupei The Beatles, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Star. Trebuie să ai grijă doar de închisoare, taxe și faliment.
Nu trebuie uitat că nu este singura variantă de monopoly, mai aveți și altele pe care le puteți alege.
Condițiile speciale impun ca fiecare să aibă grijă să dea cu zarurile în fața camerei și toți să aibă încredere în cel ce mută, manipulează banii și trage cărțile în văzul tuturor, în condiții de fair play total. Iubitorii muzicii Beatles vor deveni dependenți de acest joc.
- Catan – Jocul de bază
Printre cele mai populare jocuri de societate de strategie ale ultimilor 20 de ani este jocul Catan, inventat de Klaus Teuber. Catan este Jocul anului 1995 în Germania și Jocul secolului în anul 2000. Este în categoria jocuri de societate +10 ani, care poate fi jucat în 3 sau 4 jucători.
Jocul de bază include 19 regiuni hexagonale, 6 margini, 18 jetoane cu cifre, 95 de cărți cu resurse, 25 cărți de dezvoltare, 6 cărți speciale, 96 figurine de joc, 1 figurină hoț, 2 suporturi pentru cărți, 2 zaruri normale de 6 fețe și instrucțiunile de joc.
Cum se joacă: Catan este numele insulei care a fost descoperită și pe care se vor construi așezări și drumuri. Insula oferă resurse cu care se poate realiza comerț pentru a dezvolta orașele. Pentru început se așează harta. Se pun cele 6 margini în ordinea numerelor de pe ele. Se amestecă cele 19 regiuni cu fața in jos și se așează începând dintr-un colț, în sensul acelor ceasornicului, în formă de spirală, astfel ca ultima să fie în centrul tablei formate. Pentru începători Deșertul se pune în centrul tablei.Se întorc toate hexagoanele cu fața în sus și se așează figurina Hoț în centru. Cele 18 jetoane cu litere se pun pe hartă în ordine alfabetică, în sens contrar acelor ceasornicului și se întorc pe dos pentru a afișa numerele care sunt pe verso. Cărțile de dezvoltare și de resurse se amestecă și se pun în suporturile speciale și se fixează ordinea de dat cu zarul după ce fiecare jucător și-a fixat o așezare la intersecția a trei linii de demarcație. Se dă cu zarul, se colectează resursa de pe terenul respectiv și se formează averea cu care poți construi așezări upgradabile la orașe sau drumuri și se poate face comerț dacă ești în poziție favorabilă. Pe parcursul jocului, competiția pentru terenuri, materii prime și putere se va accentua și în final va trebui să rămână doar un singur conducător al insulei Catan. Câștigă cel care face primul 10 puncte.
Toți jucătorii trebuie să aibă zaruri și încredere deplină în cel care manipulează resursele și cărțile de dezvoltare. Este destul de complicat de jucat prin Zoom, pentru că poate ar fi necesar ca cel ce găzduiește jocul și este banca să nu participe decât la manipularea cărților. Descoperind insula Catan, această nouă lume, cu siguranță satisfacțiile vor fi foarte multe.