Dorința de joc trece de la o generație la alta, de la pitic la bunic. Formele de joacă se modifică, dar esența rămâne aceeași: ne jucăm pentru că primim bucurie, ne exprimăm astfel spiritul de competiție și dorința de a câștiga, ne dezvoltăm imaginația și creativitatea, râdem, ne binedispunem și nu în ultimul rând ne simțim din nou copii.
Îți prezentăm în continuare care au fost jocurile vechi românești de acum mai bine de 50 de ani și cum au evoluat ele până la variantele din prezent, cum se distrau oamenii la petrecerile cu jocuri de altădată și care sunt opțiunile actuale de jocuri pentru copii, pentru adulți și pentru toată familia.
Cuprins
1. Jocuri în aer liber pentru toate vârstele2. Jocuri în interior pentru toate vârstele
Jocuri în aer liber pentru toate vârstele
Timpul petrecut în natură este un adevărat izvor de sănătate, de aceea mișcarea în aer liber este mereu prezentă în jocurile copilăriei de altădată și în activitățile recreative ale adulților.
Jocuri în aer liber pentru copii
O listă de jocuri vechi prezintă o copilărie a alergatului pe afară, cu jucării deseori improvizate, jocuri de grup cu reguli simple și care nu aveau nevoie de tehnologie.
Cele mai cunoscute printre jocurile copilăriei sunt: De-a v-ați ascunselea, Leapșa, Rațele și vânătorii (și variantele Hoții și vardiștii, Ulii și porumbeii), Baba oarba, Bâza, Omul negru, Telefonul fără fir, Țară, țară, vrem ostași!, Lapte gros, Mațele încurcate, Frunza, Țările, iar enumerarea poate continua, căci imaginația copiilor a creat sute de scenarii și poezii pentru jocuri fel de fel.
Printre jocurile copiilor români dintotdeauna trebuie amintite și Țurca (o formă simplificată de oină), Șotron, Melc, Coarda, Elasticul, Verde, stop! și Liniuța (Perețelul).
Multe dintre regulile de joc se regăsesc în variante actuale ale unor jocuri moderne (Mațele încurcate e un fel de Twister, Țările se aseamănă cu Risk sau Catan, doar că se joacă alergând pe asfalt, nu stând la masă, pe scaun).
Un joc cunoscut în toată lumea este și Piatră, foarfecă, hârtie, pe care copiii îl joacă în diferite forme și se bucură de fiecare dată când ghicesc mișcarea norocoasă.
Jocuri de societate în aer liber
Cu ani în urmă, ca jocuri de socializare în aer liber, oamenii jucau Lingura și oul, Trage frânghia, Cartoful fierbinte (cu varianta Scaunele), Popice dar și o largă varietate de Jocuri cu mingea (tenis cu piciorul, volei, badminton) și Jocuri de plajă (ring, ball, petanque, înălțarea zmeului, frisbee).
Ieșirile în parc sau la iarbă verde cu familia și prietenii, concediile la mare sau la munte reprezentau prilejuri de distracție în aer liber, iar jocurile sportive erau foarte apreciate. De exemplu, vedeai oameni de toate vârstele cu palete de lemn și minge de burete, într-o formă simplificată de tenis, fără fileu, jucându-se pur și simplu pentru relaxare.
Jocuri în interior pentru toate vârstele
Când vremea de afară nu lăsa loc de hoinăreală, distracția se muta în interior, unde cu mic - cu mare, oamenii se întâlneau la o glumă și-un joc, fără televizoare (căci programul la TV nu dura decât două-trei ore și era politizat) și fără computere (care erau pe atunci subiecte de literatură SF).
Multe dintre jocurile de societate de azi își găsesc într-o formă sau alta corespondent în jocurile vechi românești pe care le foloseau părinții și bunicii noștri, iar acestea erau la rândul lor preluate din tradițiile interbelice (mai ales cărți de joc și jocuri cu cărți) sau reinterpretate după jocuri similare din Occident.
Jocuri în interior pentru copii
Printre cele mai îndrăgite jocuri de dat cu zarul și mutat piesa sunt Nu te supăra, frate!, Piticot, Sus-Jos, Dacii și romanii, Bunul gospodar - strămoșii multor jocuri de societate pentru familie, pe care copiii le îndrăgesc la fel de mult și astăzi, ca și acum 50 de ani.
Jocurile logice și de îndemânare erau reprezentate și ele prin bețișoarele Marocco, Șah chinezesc, Țintar (sau Moară), Titirobil, puzzle-uri din lemn, carton, machete din plastic și metal.
De altfel au revenit în atenție jucăriile din lemn ecologic, iar diferitele modele de puzzle din lemn Wooden City sunt în prezent foarte apreciate de copii, pentru că le pun la încercare logica și creativitatea, iar răsplata este una pe măsură: au jucării originale, realizate chiar de ei!
Multe jocuri de societate pentru copii au similarități cu jocurile de altădată precum Fazan (un joc de litere și silabe, simplu și haios), ȚOMANAP (un joc de cultură generală despre țări, orașe, munți, ape, nume, animale, plante - inițialele categoriilor compun numele jocului), Flori, fete, filme sau băieți (tot un fel de trivia quiz game), Vaporașe (cu varianta Avioane - mini-joc de strategie imaginat pe paginile caietelor cu pătrățele) și bineînțeles nemuritorul Fotbal cu nasturi, pentru care erau de ajuns o bucată de carton și două echipe formate din nasturi pe care copiii îi mânuiau cu măiestrie, cu ajutorul unor fise de metal sau mici pietre. Ulterior a apărut și un joc de masă cu același nume, dotat cu tablă de joc, cartonașe, jetoane și toată recuzita necesară, ca dovadă că obiceiurile bune se păstrează în timp, mai ales când e vorba de joacă!
Printre jocurile de cărți pentru copii cele mai populare erau Toci, Macao, Război, Șeptică, Machu Picchu, iar jocurile cu cartonașe aveau ca vedetă incontestabilă celebrul Păcălici (cu zeci de variante, toate bazate pe combinarea cartoanelor după diverse criterii, până când un jucător rămânea cu o carte fără pereche și era un...Păcălici).
Jocuri de societate în interior
Alături de conversație și dans, la petreceri (denumite și ceaiuri dansante) tinerii și adulții jucau diverse jocuri de perspicacitate și cultură generală: Șarade, Mima, Care este personajul, destul de asemănătoare cu gama de jocuri de societate Trivia sau jocuri de atenție, cu indicii și strategii mai complicate, în stilul unor jocuri mystery - Ghicește criminalul, Cine e spionul ș.a.
Erau foarte populare jocurile de cărți: Canastă, Tabinet, Rentz, Whist, 66, Licitație, alături de jocuri cu tradiție, devenite clasice ale genului: table, remi, domino, scrabble - strămoși de nădejde ai unor board games pentru două persoane ce fac astăzi deliciul serilor de relaxare în confortul propriului cămin sau în călătoriile de weekend.
Oamenii mari se joacă și ei dintotdeauna - aceasta ar fi concluzia, iar ceea ce s-a modificat în ultimele decenii nu este dorința lor de joc, ci tipurile de jocuri. Au apărut mai multe jocuri de strategie, care combină elemente din filme, cărți și animații. Au intervenit componentele tehnologice, asaltul online-ului, posibilitatea de a intra în lumea realității virtuale și a elementelor de inteligență artificială.
Există un lucru ce a rămas neschimbat, ba chiar a devenit un trend apreciat în toată lumea: este vorba despre board games, care, în forme grafice evoluate și cu scenarii mai interesante, duc mai departe tradiția jocurilor de acasă, care au înseninat multe seri mohorâte din anii ‘70 sau ‘80 și au dat farmec primelor petrecerilor fără restricții din anii ‘90.
Continuăm să jucăm board games în familie, când facem bagajele nu uităm să luăm jocuri de vacanță, iar întâlnirile cu gașca de prieteni duc invariabil la organizarea unor jocuri de petrecere care țin până-n zori.
Copilăria rămâne perioada de aur când lumea este descoperită în toată frumusețea ei, prin joc și joacă, iar acest spirit ludic va însoți adolescentul de mai târziu, tânărul ambițios, adultul devenit la rândul lui părinte, iar atunci când apar nepoții, jocurile sunt pe primul loc în programul fiecărei zile.
Inspiră-te din jocuri vechi românești și bucură-te de timpul liber alături de familie și prieteni, în compania unor board games interesante și amuzante, care îți pun mintea la contribuție și te apropie de cei dragi, chiar dacă sunt din generații diferite. Inspiră-te din aceste jocuri de societate pentru idei de cadouri de Sărbători, căci jocul este cea mai sinceră formă de bucurie, indiferent de vârstă.