In istoria Monopoly au existat mai multe variante de joc. The Landlord's Game continea doua seturi de reguli diferite: "Prosperity" si "Monopolist". Prin regulile "Prosperity", castiga cel care reusea, pana la finalul jocului, sa isi dubleze suma de bani initiala. Jucatorul obtinanea bani de fiecare data cand cumpara o proprietate cu scopul de a o dezvolta. Prin regulile "Monopolist" castiga cel care avea cei mai multi bani si achizitiona proprietatile, colectand bani din chirii, fara a dezvolta proprietatile.
Astfel, Lizzie crease un joc prin care oamenii experimentau practic sistemul de acumulare a averilor cu toate aspectele sale. Scopul era de a incerca sa demonstreze consecintele negative ale capitalismului fara restrictii.
Jocul lui Lizzy continea bani, proprietati si acte de proprietate. Jucatorii se puteau imprumuta la banca sau intre ei si plateau diverse taxe. Pe masura ce parcurgeau tabla de joc, jucatorii "munceau" si "castigau salarii". Tabla de joc continea spatii cu cartiere mai sarace sau mai bogate, spatii destinate mancarii si adapostului, un "Azil" pentru cei ramasi fara bani si un "Penitenciar" pentru cei care aterizau pe proprietatile detinute de alti jucatori. De fiecare data cand jucatorii treceau de spatiul "Planeta Mama", primeau cate 100 de dolari, sub forma de "salariu".
Intre anii 1906 si 1930, jocul a cunoscut mai multe modificari, printre care si introducerea Caselor si cresterea valorii chiriilor pentru proprietatile care erau dezvoltate Casele.
The Landlord's Game a devenit un joc de societate foarte popular si a inceput sa fie jucat de intelectuali de stanga in campusurile Harvard, Columbia sau Wharton, dar si in comunitatile Quaker.
Istoria Monopoly, cea de care au auzit cei mai multi, debuteaza la inceputul anilor 1930. Charles Darrow, un somer din Philadelphia, a descoperit acest joc prin intermediul unui prieten si a facut propria versiune. A prezentat-o in 1934 companiei Parker Brothers pentru a fi lansata pe piata, sub numele de "Monopoly", cu speranta de a depasi impasul financiar in care se afla.
Se spune ca, initial, directorii de la Parker Brothers au refuzat publicarea jocului din cauza a "52 de erori" ale jocului, printre care durata de joc, tematica si complexitatea, motiv pentru care Darrow a pus jocul pe piata in 5.000 de exemplare tiparite cu ajutorul unui prieten si vandute intr-un magazin universal. Jocul a avut succes, iar cererea devenise prea mare pentru posibilitatile lui Darrow. Astfel a cerut din nou ajutorul celor de la Parker Brothers.
Compania producatoare de jocuri a acceptat publicarea jocului si l-a lansat pe piata la 6 februarie 1935. Intre timp, Parker Brothers a aflat ca Darrows nu este unicul inventator al jocului, platindu-i lui Magie 500 de dolari pentru drepturile de autor. Darrows, insa, a reusit sa se imbogatesca de pe urma versiunii sale de joc.
Spatiile de pe tabla de joc conceputa de Darrows au fost inspirate din strazile din Atlantic City, New Jersey, inclusiv utilitatile "Reteaua de apa" si "Reteaua de electricitate". Atat designul tablei de joc prezentata companiei Parker Brothers, reprezentat pe o fata de masa, cat si celelalte componente ale jocului au fost realizate de Darrows din materiale din propria casa. Patentul pentru aceasta versiune a jocului a fost obtinut de Darrows pe 31 decembrie 1935.
In primul an de la lansare, Monopoly a devenit cel mai cumparat joc in America, putand fi achizitionat cu numai 2 dolari. Jocul era tiparit saptamanal in peste 35.000 de exemplare. In 1936, Parker Brothers a vandut licenta jocului si companiei britanice de jocuri si jucarii Waddingtons, Monopoly fiind lansat astfel si pe piata din Marea Britanie.
La inceputul anilor 1990, companiile de jucarii Parker Brothers si Waddingtons au fost cumparate de Hasbro, aceasta din urma vanzand in 1998 licenta jocului si firmei Winning Moves.
Avand in vedere istoria Monopoly, scrisa in cei peste 80 de ani de la lansarea oficiala, acest joc a devenit unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate la nivel mondial. Varianta actuala a Monopoly a pastrat numai al doilea set de reguli inventat de Lizzy, cel "Monopolist". Bineinteles, acesta este in dezacord cu viziunea economica a creatoarei jocului. Scopul jocului Monopoly de astazi este cel de a deveni cel mai bogat jucator prin cumpararea, inchirierea si vanzarea proprietatilor imobiliare, falimentand ceilalti jucatori.
Datorita popularitatii acestui joc, o data la cativa ani se organizeaza si turnee de Monopoly nationale si mondiale. Pana in prezent, au fost organizate astfel de turnee in peste 10 tari. Printre ele se afla Singapore, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Italia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Japonia. In cadrul acestor concursuri au fost premiati 14 campioni mondiali, de diferite nationalitati.
In istoria Monopoly, indragitul joc a fost tiparit in peste 40 de limbi si comercializat in peste 110 tari. A fost vandut in peste 270 de milioane de exemplare si are peste 300 de versiuni diferite. In plus, jocul permite realizarea oricarei variante personalizate, editii custom, precum orase, companii, parcuri etc.
Pe Gameology poti regasi peste 20 editii licentiate Monopoly, 100% originale. Editiile de colectie abordeaza tematici din filmele, jocuri video, sporturi si trupe muzicale de succes. Fiecare editie speciala Monopoly contine elemente specifice, oferind o experienta unica de joc.
Daca ti-a placut acest articol despre istoria Monopoly si vrei sa afli mai multe despre joc, citeste si 10 detalii fascinante despre jocul Monopoly
Sursa fotografiei principale: History.com