Jocurile puzzle reprezintă excelente modalități de stimulare și testare a inventivității, la orice vârstă. Jocurile puzzle au un rol important în dezvoltarea inteligenței, ceea ce le face o alegere potrivită pentru utilizarea în scopuri educaționale. Pe lângă faptul că sunt jocuri de societate care oferă și o doză de divertisment, au beneficii semnificative asupra echilibrului psihic și emoțional.
În funcție de vârsta celui care-l va rezolvă, jocul de puzzle poate avea între 80 și 1000 de piese, poate chiar 2000 sau mai mult, pentru pasionați. Pozele din joc pot fi reproduceri ale anumitor opere de artă, peisaje din natură, animale sau păsări, mașini, flori, portrete, imagini din povești cunoscute, personaje din filme sau desene animate, tablouri cu anotimpuri, hărți, mori de vânt, căsuțe, accesorii sau diferite obiecte sau imagini abstracte.
În general pozele din jocurile de puzzle sunt din carton de calitate, care să nu se deterioreze pe margini și nici să nu-și piardă culoarea la manevrare îndelungată. Există și jocuri de puzzle din lemn, atât 2D cât și 3D, pentru construirea de machete spectaculoase.
Cum rezolvi un puzzle de 1000 de piese?
Alege un loc potrivit pentru asamblarea puzzle-ului
Alege o suprafață plană îndeajuns de mare pentru a cuprinde puzzle-ul asamblat. Se recomandă o masă sau un blat de bucătărie cu o lățime îndeajuns de mare. Așează-te comod pe un scaun cu spătar sau pe un fotoliu și ai grijă să beneficiezi de o sursă de lumină caldă îndeajuns de puternică, astfel încât să poți observa cu ușurință detaliile de pe fiecare piesă de puzzle.
Alege piesele pe categorii și lucrează ordonat
Selectează colțurile și marginile imaginii și încearcă să le unești, formând cadrul (rama) puzzle-ului. Separă piesele pe culori și nuanțe. Apoi încearcă să formezi cu ele diferite figuri și personaje ce apar în imaginea de pe cutie.
Plasează secvențele asamblate pe masă și încearcă să le lipești între ele cu ajutorul pieselor tip peisaj, ce au culori simple, fără linii sau figuri. Printre cele mai populare puzzle-uri cu 1000 de piese sunt:
- Puzzle Harry Potter 1000 piese - The Secret Horcrux
- Puzzle 1000 piese Joker - Crown Prince of Crime
- Puzzle 1000 piese - Magia zăpezii
- Puzzle 1000 piese Rick and Morty
- Puzzle 1000 piese Friends - Happy Birthday
Aceste puzzle-uri reprezintă idei inspirate pentru cadouri de Sărbători sau pentru aniversări, mai ales dacă alegi o temă preferată se persoana care primește jocul de puzzle (muzică, filme, desene animate, jocuri, istorie, geografie, artă ș.a.).
Beneficiile surprinzătoare ale rezolvării de jocuri puzzle de către un adult
Puzzle este mult mai mult decât un board game, el este o modalitate distractivă de dezvoltare a abilităților motorii și cognitive. Iată care sunt beneficiile rezolvării de puzzle-uri ca jocuri de relaxare pentru adulți și copii:
Îmbunătățește memoria
Rezolvarea de puzzle-uri crește viteza mentală și memoria pe termen scurt, prin amintirea culorilor, formelor și detaliilor. Ajută la coordonarea ochi-mână și la formarea unei viziuni de ansamblu. Puzzle este unul din cele mai bune exerciții cognitive și dezvoltă inteligența copiilor.
Îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor
Prin asocierile și raționamentele pe care le implică rezolvarea unui joc de puzzle, vei îmbunătăți abilitățile de diagnosticare și rezolvare a problemelor din viața de zi cu zi. Vei învăța să identifici mai rapid alternative și moduri originale de îndeplinire a planurilor și sarcinilor de serviciu și de acasă. Rezolvarea puzzle-urilor îmbunătățește memoria și puterea de concentrare. Adulții își pot ridica IQ-ul cu 4 puncte după rezolvarea de jocuri puzzle timp de 25 de zile.
Reduce stresul și crește energia pozitivă
Când rezolvi puzzle-uri creierul tău crește producția de dopamină, unul dintre neurotransmițătorii creierului, care ajută la reglarea stării de spirit, a motivației, a atenției, a memoriei, a gândirii pozitive și a sentimentului de optimism, fiind cel mai bun mod de a te relaxa și a te înveseli.
Puzzle-urile sunt o modalitate excelentă de relaxare a creierului, de apropiere de colegii de muncă și de îmbunătățire a cooperării. Rezolvarea de puzzle-uri la îmbunătățirea performanțelor profesionale.
Ajută la evitarea unor boli precum demență și Alzheimer
Se consideră completarea de puzzle ca ajutor la prevenirea sau întârzierea bolii Alzheimer la vârstnici. Un pacient care rezolvă puzzle-uri va avea o creștere a celulelor nervoase sănătoase.
Poți trăi momente plăcute și relaxante prin rezolvarea unor jocuri puzzle. Poți descoperi modele de puzzle 1000 de piese realizate de ilustratori celebri, modele inedite cu animale sau cu tematici din filme sau jocuri video preferate.
Redescoperă mărcile secolului XX, amuză-te de simpaticele animale care își fac selfie-uri sau rememorează detalii din universul Harry Potter, Friends, DC Comics sau Pick and Morty.
Alege, pentru tine sau pentru cei apropiați, un puzzle care testează și dezvoltă răbdarea și atenția la detalii. Jocurile puzzle reprezintă o modalitate interesantă și elegantă de a păși în afara mediului digital atât de prezent în existența noastră și a copiilor noștri.