Monopoly: Reguli de joc, strategii și ponturi de care să ții cont

Monopoly: Reguli de joc, strategii și ponturi de care să ții cont
Cel mai cunoscut joc de societate, Monopoly rămâne și unul dintre cele mai îndrăgite de către oameni de toate vârstele, pentru că este un joc simplu, amuzant și în același timp antrenant, un prilej de voie-bună și competiție în familie sau între amici.

Dacă dai căutare pe Google după reguli Monopoly găsești zeci de variante, pentru că jocul a evoluat mult în cei aproape o sută de ani de existență și au apărut variante tot mai complexe, cu teme diverse și scenarii noi.

Peste 200 de milioane de cutii cu joc Monopoly s-au cumpărat în lume de la crearea lui, iar cea mai lungă partidă a durat 70 de zile. Este tradus în 40 de limbi și se comercializează în 110 țări de pe toate continentele. Aventura Monopoly a început încă din 1904, cu jocul Landlord’s Game (Jocul Proprietarului), iar trei decenii mai târziu, în anul 1934, a fost lansat primul joc sub numele devenit azi celebru.

Cuprins


1. Cum se joacă Monopoly?

2. Regulile jocului Monopoly
3. Strategii utile și ponturi de care să ții cont

 

Cum se joacă Monopoly?

Este un joc de strategie, care constă în schimburi comerciale rapide cu proprietăți, pentru a câștiga dominația (monopolul) asupra resurselor de tot felul (case, hoteluri, utilități, bani ș.a.). Prezența zarurilor aduce un plus de suspans, pentru că hazardul intervine spectaculos în evoluția negocierilor dintre jucători. 
 

Care este scopul jocului

În jocul Monopoly fiecare participant încearcă să devină cel mai bogat prin  cumpărarea, vânzarea și închirierea diferitelor proprietăți imobiliare. Acestea sunt foarte diverse, iar în variantele mai noi, precum Monopoly - Mega Edition și Monopoly - România, cuprind o întreagă metropolă.
 

Din ce este format jocul

Piesele standard pentru Monopoly sunt:
  • 6 pioni (de diferite forme și culori) pentru cei minim 2 și maxim 6 jucători;
  • 1 planșă de joc cu 40 de pătrate pe care înaintează pionii  (pe fiecare pătrat este scris ce casă, hotel sau altă proprietate reprezintă);
  • 2 zaruri;
  • 28 de cartonașe de tip Titluri de proprietate, ce vor fi primite de jucătorii care cumpără proprietăți imobiliare; 
  • 16 cartonașe de tip Community Chest prin care participanții la joc pot primi bani, bonusuri, alte avantaje;
  • 16 cartonașe de tip Chance care dau recompense sau pedepse, mută pionii și alte surprize; 
  • Diferite tipuri de bancnotele: 1$, 5$, 15$, 20$, 50$, 100$, 500$.


Cum se împart piesele la Monopoly

Fiecare jucător primește de la bancher la începutul jocului 1500$ (2x500$, 2x100$, 2x50$, 6x20$, 5x10$, 5x5$, 5x1$). Se deschide tabla de joc pe masă și se pun cartonașele Community Chest și Chance pe locurile indicate. Pionii sunt aliniați la start și zarurile sunt aruncate! Poate începe aventura negocierilor!


Cine este bancherul

Bancherul este cel care are grijă de bani la Monopoly, să-i împartă la începutul jocului și apoi să facă plățile ce apar în urma tranzacțiilor. Poate fi unul dintre jucători, prin rotație, sau o persoană care se ocupă doar de acest lucru. Când este seară de jocuri de familie, rolul bancherului îl poate avea mezinul casei, ca să se învețe cu numărarea banilor.
 

Ce este banca

Banca deține toate proprietățile și le vinde pe parcurs către jucători. Face diferite plăți, așa cum sunt prevăzute în regulile de Monopoly (onorarii, împrumuturi, bonusuri) și colectează sumele datorate din tranzacții imobiliare, amenzi ș.a. 
 

Regulile jocului Monopoly

Regulile jocului Monopoly

Cum începe jocul de Monopoly

Fiecare jucător dă cu zarurile și cel care obține combinația cea mai mare mută primul pe tablă. Dacă este egalitate între doi sau mai muIți jucători, se repetă aruncarea cu zarul până se reușește departajarea.
 

Cum se joacă Monopoly

Primul jucător dă cu zarurile și își mută pionul cu numărul de căsuțe rezultat din suma punctelor de pe zaruri (minim 1x1, maxim 6x6).
Dacă ajunge pe o căsuță (proprietate) care nu aparține altui jucător, o poate cumpăra de la bancă. La începutul jocului opțiunile de cumpărare sunt libere, pe parcurs lucrurile se complică.

Dacă ajunge pe o căsuță specială, trebuie să respecte indicațiile, conform setului de instrucțiuni pentru Monopoly:
  • pe o proprietate a altui jucător va plăti chiria scrisă pe cartonașul proprietății respective, dacă aceasta nu este ipotecată;
  • pe căsuța Taxa de lux va plăti băncii 100 de dolari;
  • dacă ajunge la închisoare trebuie să stea un tur sau să plătească taxa de ieșire. Dacă are cartonașul de eliberare, poate ieși pe cauțiune. Regulile de ieșire din închisoare diferă de la un tip de Monopoly la altul;
  • când pionul pică pe o căsuță Community Chest sau Chance ia un cartonaș din pachetul respectiv și îndeplinește cerința scrisă pe cartonaș.


Reguli speciale la Monopoly

Jucătorii plătesc băncii Income Tax sub formă de 10% din avere sau 200$.

La trecerea prin căsuța de Start (sau Go) fiecare jucător primește 200$.

Când un jucător este la închisoare nu primește bonusuri sau recompense, dar poate vinde și cumpăra proprietăți. La unele variante de Monopoly se poate ieși din închisoare cu zar dublu (1x1, 2x2, 3x3, 4x4, 5x5 sau 6x6), iar dacă după 3 runde de joc jucătorul nu reușește zar dublu, este eliberat și poate reintra în joc.

După cumpărarea unei proprietăți se pot construi pe ea căsuțe și hoteluri sau se poate păstra doar terenul, pentru încasarea chiriei.

Proprietățile se pot vinde și cumpăra între jucători. Dacă o proprietate are pe ea clădiri, ele trebuie recuperate de Bancă înainte de vânzare/cumpărare.
Jucătorul care nu își mai poate plăti taxele și datoriile declară faliment, iese din joc și cedează proprietățile către Bancă sau către jucătorul/jucătorii cărora la datorează bani.

Dacă un jucător omite să solicite chirie pentru pionul/pionii adverși ajunși pe proprietățile sale până când următorul jucător dă cu zarul, pierde acest drept.

 

Strategii utile și ponturi de care să ții cont

Strategii utile și ponturi de care să ții cont

Ca să ai mai multe șanse de câștig la acest board game în familie sau între amici, urmează strategii adaptate pentru reguli de Monopoly:
  • Cumpără proprietăți și construiește pe ele căsuțe de diferite culori și hoteluri, ca să le crești valoarea. Nu poți să câștigi dacă nu investești bani, așa că nu-i ține “la saltea”; 
  • Joacă atent și cu răbdare, ca să te concentrezi pe diferite cartiere pe care să le cumperi, să nu-ți împrăștii proprietățile pe toată tabla de joc, pentru că spre final nu le vei putea grupa și vor fi înconjurate de căsuțe cu proprietăți ale celorlalți jucători;
  • Alege cartiere din prima linie de joc, mai valoroase și cu perspective mai bune de dezvoltare;
  • Evită proprietățile singulare, pentru că nu le poți grupa, ca să câștigi rapid bani pe ele, până să apuci să construiești;
  • Cumpără proprietăți singulare sau dispersate doar atunci când acest lucru îi împiedică pe adversari să se dezvolte;
  • Dacă ești într-o situație defavorabilă financiar, alege să stai 1 sau 2 tururi de joc la închisoare, ca să nu riști plata unor chirii mari la parcurgerea tablei de joc.

Monopoly este unul dintre cele mai distractive jocuri de petrecere și stă la baza multor board games care pornesc de la varianta clasică, adăugându-i teme noi, cartonașe și proprietăți originale. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt:

Jocuri Monopoly cu temă din filme și seriale

Jocuri Monopoly cu temă din benzi desenate, animații și jocuri video
Jocuri Monopoly cu temă muzicală
Sunt diverse reguli de Monopoly, ca și diferite versiuni ale acestui joc de grup care a cucerit o lume întreagă. Oricare ar fi varianta în care îl joci, te vei distra copios și vei învăța să fii un adevărat businessman. Ia cutia cu Monopoly în vacanță, în concediu sau la întâlnirea din weekend cu prietenii. Investește inteligent și învârte zarul norocos, ca să câștigi titlul de Monopoly King sau Queen!
 

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!