De ce este important jocul în viața copilului? Sfaturi pentru părinți

De ce este important jocul în viața copilului? Sfaturi pentru părinți
Copilăria este vârsta de aur, în care lumea este descoperită cu toate frumusețile ei, iar jocul reprezintă limbajul universal al micuților ce învață lucruri noi, se bucură de compania celor din jur, își exprimă liber gândurile și emoțiile.

Pentru a înțelege de ce este atât de important jocul în viața copilului, îți prezentăm în continuare beneficiile acestei activități recreative și educative. Jocul trebuie să fie prezent în viața juniorului tău încă din primele luni de viață și-l va însoți la grădiniță, apoi la școală și la liceu, îl va ajuta să-și păstreze de-a lungul timpului naturalețea și optimismul.

Cuprins

1. Importanța jocului în viața copilului

2. Tipuri de jocuri recomandate pentru dezvoltarea copilului
 

Importanța jocului în viața copilului

Ce este jocul pentru micuții noștri? Un mod de a cunoaște lucruri noi, o formă de relaxare și petrecere a timpului liber, un prilej de a-și face prieteni și de-a învăța să se integreze în societate. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale jocului pentru copii:
 

Dezvoltă imaginația

Jucării de pluș, figurine colorate, cuburi de construcție, păpuși - toate aceste obiecte sunt personaje în aventurile pe care și le imaginează micuțul tău. Dezvoltarea emoțională a copilului se bazează în mare măsură pe această lume generoasă și plină de posibilități care este jocul. Copilul va fi mai creativ, se va simți liber să-și exprime visurile și să le povestească sub forma unor basme, cântecele, scenete și dialoguri.
 

Stimulează îndemânarea

Primele gesturi și mișcări coordonate ale copilului sunt motivate de joc, de aceea importanța jocului în copilărie este subliniată de medici și psihologi, care încurajează părinții să le ofere copiilor jucării de îndemânare.

Ei vor învăța prin exerciții practice să potrivească forme și mărimi, vor reuși să facă raționamente și să grupeze diferite piese de puzzle, cuburi, bile colorate. Jocul are un rol esențial în viața copilului pentru că îl ajută foarte mult în dezvoltarea motorie și la coordonarea mână-ochi.

 

Dezvoltă logica

Pe lângă că ajută la dezvoltarea simțurilor, îmbunătățește percepția vizuală, abilitatea auditivă și simțul tactil, importanța jocului în copilărie se manifestă mai ales la nivel mental. Jocul și jucăria în viața copilului reprezintă primii antrenori de gândire logică. Raționamentele deductive, intuiția, legătura între cauză și efect - toate acestea le sunt accesibile copiilor prin activitățile specifice jocurilor.
 

Stimulează comunicarea

Dezvoltarea copiilor prin joc se manifestă nu doar individual, ci și la nivel de grupuri. Cei mici învață să comunice și să colaboreze în rezolvarea diferitelor situații ce apar în timpul jocului. Astfel ei își dezvoltă spiritul de echipă, trăiesc sentimentul apartenenței la colectivitate, devin mai empatici, își controlează mai bine propriile emoții.
 

Tipuri de jocuri recomandate pentru dezvoltarea copilului

Tipuri de jocuri recomandate pentru dezvoltarea copilului

Ai la dispoziție o gamă largă de jocuri pentru copii, de aceea trebuie să alegi cu atenție ceea ce este potrivit la fiecare vârstă și să optezi pentru jucării care să încurajeze pasiunile micuțului tău, să-l ajute în dezvoltarea lui fizică și mentală, să-i ușureze înțelegerea unor noțiuni predate la școală sau să depășească anumite obstacole și temeri pe care le are în legătură cu lumea din jur.
 

Jocuri puzzle

Printre cele mai îndrăgite jocuri de societate pentru copii se află modelele de puzzle: simple, cu forme geometrice și contururi de plante, animale, personaje de desene animate, puzzle din lemn, machete 3D și multe altele. Încă de la vârsta de bebeluș, micuțul tău este atras de culorile acestor jocuri logice, de aceea este recomandat să-l încurajezi în pasiunea lui pentru rezolvarea unor jocuri puzzle cu diferite teme și grade de dificultate.

Puzzle-urile sunt potrivite ca jocuri individuale, pot fi jocuri în doi și chiar un mod plăcut de a petrece timpul liber în familie. O variantă mai elaborată de puzzle-uri 3D sunt seturile de construcție magnetice Magspace, îndrăgite de toți copiii pentru frumusețea lor și varietatea modelelor disponibile.

 

Jocuri trivia

Prin joc, cei mici învață cum să gândească analitic, să facă raționamente și conexiuni. De aici și importanța jocului în viața copilului prescolar, pentru a-l pregăti cum să asimileze cunoștințe noi și să le combine ca să rezolve diferite probleme și să răspundă la întrebările din clasă. Cele mai potrivite în acest sens sunt jocurile trivia, cu teme variate și niveluri de dificultate în funcție de vârsta copiilor:

Harry Potter: Trivia Vrăjitorilor (RO)
Harry Potter: Trivia Vrajitorilor (RO)
Este un joc atractiv, recomandat copiilor cu vârsta de peste 8 ani și testează memoria, cunoștințele și capacitatea de a corela diverse informații. Se află în topul preferințelor în gama de jocuri și cadouri Harry Potter și va fi cu siguranță apreciat de micii tăi vrăjitori.

Geek Out! Disney (EN)
Geek Out! Disney (EN)
Un joc simpatic și colorat, pe care copiii de peste 10 ani îl vor adora, pentru că are toți eroii Disney și le testează cunoștințele despre filmele de desene animate preferate.

 

Jocuri de aventură

Printre cele mai populare board games pentru copii sunt jocurile de aventură, pentru că le solicită atenția, inteligența, spiritul de observație, și totodată le oferă posibilitatea de a călători în lumi imaginare și de a fi eroii unor întâmplări deosebite.

Ticket to Ride (RO)

Ticket to Ride (RO)

Printre cele mai populare jocuri de aventură este Ticket to Ride, care-i poartă pe copii într-o călătorie cu trenul prin toată lumea și le dă prilejul să creeze rute feroviare pentru a ajunge în cele mai îndepărtate locuri, ca niște adevărați exploratori.


The Grimm Forest (EN)
Inspirat din lumea poveștilor, acest joc de societate pentru copii reprezintă o aventură plină de culoare și emoție, printre personaje fantastice și situații pline de neprevăzut.

 

Jocuri mystery

Jocul în viața copilului are un important rol de destindere și relaxare, de aceea sunt atât de apreciate acele board games ce combină în mod original umorul și misterul, în scenarii captivante:

Cluedo - Harry Potter (RO)
Cluedo - Harry Potter (RO)
Un joc de societate din gama Harry Potter ce-i va vrăji pe copii încă de la prima provocare și-i va purta prin indicii și intrigi complicate prin toate cotloanele Școlii de Magie, pentru a dezlega misterele ascunse aici.


Mysterium Park (RO)

Mysterium Park (RO)

Un joc cu și despre lumea circului, în care cei mici se distrează cu personaje colorate și întâmplări stranii, pentru a rezolva misterele ce se ascund în spatele cortinei. Carnaval, măști, indicii, intrigi de culise și multă acțiune în arenă, acestea sunt ingredientele unui boardgame de succes.

 

Jocuri de strategie

Din seria de jocuri logice recomandate pentru dezvoltarea mentală a copiilor fac parte și jocurile de strategie, care-i învață cum să aplice informațiile și cunoștințele pe care le au, într-un anumit context, pentru a devenit câștigători.

Mandala Stones - Pietrele Armoniei (RO)

Mandala Stones - Pietrele Armoniei (RO)
Pietrele armoniei reprezintă un joc interesant, care-i învață pe copii că strategia înseamnă concentrare, considerarea mai multor criterii și luarea deciziilor într-un ritm rapid.        


Captain Marvel: Secret Skrulls (EN)
Captain Marvel: Secret Skrulls (EN)
Acest joc cu supereroi îi poartă pe copii într-o aventură intergalactică pentru a cuceri universul, prin folosirea inteligentă a puterilor fiecărui personaj și construirea unei strategii elaborate.

 

Kituri de robotică

Tehnologia înseamnă tot mai mult în viața tuturor, iar copiii sunt tot mai interesați de device-uri și gadgeturi. Există o gamă largă de jocuri educative sub forma unor seturi de construcție și programare a unor roboți solari, hidraulici sau cu inteligență artificială.

Aceste jucării STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) sunt foarte utile pentru înțelegerea noțiunilor de programare, inginerie și matematică pe care copiii le învață la școală. De asemenea sunt importante în dezvoltarea simțului practic și a viziunii de ansamblu asupra proiectelor pe care copiii le coordonează în cadrul acestor activități în care joaca este pe cât de distractivă, pe atât de serioasă.


Alege jucăriile adecvate în funcție de vârsta copilului și ținând seama de pasiunile sale. Variază gama de activități pentru timpul liber cu  jocuri de perspicacitate, jocuri fantasy și alte tipuri de jocuri logice prin care să-și dezvolte imaginația și creativitatea, să-și antreneze gândirea și să evolueze într-un mod armonios și echilibrat. Ține seama de rolul pe care-l are jocul în viața copilului și participă la bucuria lui de a se juca, pentru că astfel va căpăta încredere în forțele proprii, își va forma o personalitate puternică, deschisă și optimistă.

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!