• Intra in cont
 • 021.555.3304
 • Favorite
 • 0 0

10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre jocul Catan

10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre jocul Catan

O noapte petrecută construind drumuri către nicăieri și comercializând cărămizi pentru oi poate să nu pară cel mai stimulant moment, dar adevărații fani ai jocului Catan sunt de cu totul altă părere.

Când The Settlers of Catan a fost lansat pentru prima dată în urmă cu 25 de anii, pe rafturi nu mai era nimic altceva. Jocul a fost de atunci acceptat, chiar dacă era în stil german, și a fost îmbrățișat de toți.

Fie că sunteți un jucător novice sau unul experimentat, iată lucruri ce merită cunoscute despre Catan:

 1. Catan a fost inventat de un tehnician dentar german. Klaus Teuber a dezvoltat The Settlers of Catan în anii 1990, proiectarea jocurilor de societate fiind doar un hobby. Interesul său pentru istoria vikingilor l-a inspirat să facă jocul Catan. Pentru perfecționarea produsului i-au trebuit patru ani iar, după crearea fiecărui prototip, își aduna soția și copiii în jurul mesei de joc pentru a-i vedea cum le place. Când familia sa a fost în sfârșit prea absorbită pentru a fi distrasă de orice altceva, a știut că are ceva special în mâini. Meseria sa din laboratorul stomatologic a fost cea care a plătit toate facturile. Prima serie de 5000 de jocuri s-a epuizat atât de repede încât Teuber însuși nu are o primă copie a ediției. Trei ani mai târziu, a reușit să se retragă din stomatologie, iar astăzi este directorul general al afacerii sale de milioane de dolari, Catan GmbH.
 2. Catan a câștigat Oscarul jocurilor. Spiel des Jahres este pentru oamenii ce fac jocuri de societate, pentru a-și câștiga existența, un premiu de foarte mare importanță. Coloniștii din Catan au fost onorați în 1995, marcând al patrulea câștig de joc al anului în cariera lui Klaus Teuber. Catan a adus acasă aproape orice alt premiu de joc din acel an, inclusiv un premiu Origins pentru cel mai bun joc de societate, Fantasy sau Science Fiction, primul loc la Deutscher Spiele Preis și un Meeples ’Choice Award.
 3. Creatorul joacă anonim online. Klaus Teuber a apelat la web pentru a-și menține abilitățile sale Catan. PlayCatan.com găzduiește peste 80.000 de membri activi, iar Teuber este unul dintre ei și îi place să-și păstreze identitatea anonimă.
 4. Jocul a fost adoptat ca exercițiu de legătură de către membrii Green Bay Packers. În 2015, The Wall Street Journal a anunțat că membrii echipei de fotbal Green Bay Packers se vor întâlni în mod regulat pentru a juca jocul de strategie The Settlers of Catan.
 5. Ediția Star Trek permite să stabiliți frontiera finală. Pentru jucătorii care caută mai multe aventuri și mai puține oi, versiunea Star Trek oferă o schimbare cosmică a peisajului. Modul de joc este practic același, doar că în loc să colectezi lemn, cereale și lână, dobândești apă, oxigen și dilitiu. Jocul include, de asemenea, cărți de caractere de sprijin reprezentând diferite personaje din serialul original, fiecare cu propria abilitate specială care poate fi folosită de două ori pe tot parcursul jocului. Ediția Star Trek este cu siguranță în cursă pentru cel mai nebun articol de colecție Catan din toate timpurile.
 6. Este jocul care a implicat 1000 de jucători în același timp. Catan se joacă cel mai bine în 3 sau 4 persoane, poate cel mult 6. Asta, cu excepția cazului în care, desigur, obiectivul este să bateți un record mondial. În 2015, 1040 de participanți, inclusiv Klaus Teuber însuși, s-au adunat în jurul unui forum extins la convenția Spiel din Germania pentru cel mai mare joc de Catan jucat vreodată. S-a depășit recordul unui joc care a avut loc anterior în Indianapolis, Indiana, cu doi ani mai devreme, unde erau doar 922 de jucători adunați pentru acel eveniment.
 7. Dacă nu ești implicat în jocul de societate, atunci poți citi cartea. Pentru cine preferă să-și experimenteze aventurile de tranzacționare a resurselor în singurătate, lumea Catan vine sub formă de carte. The Settlers of Catan a fost scrisă de autorul german de ficțiune istorică Rebecca Gable și a fost publicată în Germania în 2003, și se presupune că ar fi destul de bun. Pentru cei ce visează încă la apariția unui film sau serial de televiziune, producătorul Air Force One, Gail Katz, a cumpărat drepturile de film și televiziune pentru joc în 2015, dar încă nu a anunțat nici un plan să le folosească.
 8. A fost numit „Noul Golf”. În zilele noastre, când cei din Silicon Valley caută să atragă investitori sau să stabilească relații de afaceri, nu se îndreaptă spre terenul de golf. Este mai probabil ca relațiile lor să aibă loc pe o placă hexagonală. Catan a devenit o distracție iubită de cei din industrie. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, și fostul director executiv al Mozilla, John Lilly, sunt cunoscuți cu toții în rețea într-un joc Catan cu corporatiști. Lilly a declarat pentru The Wall Street Journal că jocul de masă este popular deoarece „se apropie cel mai mult de strategia antreprenorială.” A fost numit „Noul Golf”.
 9. S-a renunțat la „The Settlers of” în 2015. După 20 de ani pe piață producătorii The Settlers of Catan au decis ca jocului să i se schimbe numele, iar noile ediții să fie vândute sub numele de Catan, cu elemente de design mai extravagant. Cutiile mai noi sunt sub formă de portret, iar toată arta pentru coperți, cărți și plăci a fost produsă de un singur artist pentru o estetică mai consistentă.
 10. S-au vândut peste 18 milioane de copii. The Settlers of Catan nu a îngropat Monopoly, așa cum credea foarte multă lume, dar s-a descurcat foarte bine. Peste 18 milioane de exemplare ale jocului au fost vândute de la lansare. Astăzi rămâne unul dintre cele mai populare jocuri de societate de pe Amazon, depășind titluri precum Life, Battleship și da, Monopoly. Popularitatea sa este, de asemenea, răspândită, cu seturi disponibile în 30 de limbi diferite din întreaga lume.

După lansarea extensiei de 5 până la 6 jucători, Teuber a început să publice extensii pentru jocul de bază. Primul, Navigatorii din Catan, adaugă nave care permit jucătorilor să traverseze placa și include scenarii în care jucătorii explorează un arhipelag de insule. De asemenea, s-au adaugat arii care produc aur, care permit jucătorilor să ia resursa la alegere.

A doua expansiune majoră a jocului, Orașele și cavaleri din Catan adăugă concepte din jocul de cărți și prima sa expansiune la Catan, inclusiv Cavalerii care trebuiesc să fie folosit pentru a apăra Catan de barbarii invadatori și îmbunătățirile care pot fi cumpărate pentru orașele care oferă beneficii jucătorilor. În plus, pot fi produse trei mărfuri, hârtie, monede și pânză, precum și resursele originale. De asemenea, a apărut o variantă pentru coloniști.

A treia mare expansiune, Catan: Negustori & Barbari, colectează o serie de scenarii mai mici. Setul include o variantă oficială pentru doi jucători.

Catan: Pirați & Exploratori este a patra expansiune mare a jocului.

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!