10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre jocul Catan

10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre jocul Catan

De peste 25 de ani, un joc de societate a cucerit lumea. Este vorba despre Catan, un board game de legendă, cu peste 100 de milioane de jucători de pe toate continentele. O combinație reușită de reguli simple, stil interactiv și strategii antrenante, Catan este poveste de succes care continuă să-și încânte fanii cu noutăți și detalii fascinante. Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre jocul tău preferat.


Catan a fost creat și lansat în Germania

Catan a fost inventat în anii ‘90 de Klaus Teuber, un tehnician dentar german pasionat de jocuri de societate. El a lansat “The Settlers of Catan”, inspirat din istoria vikingilor. Timp de patru ani a perfecționat jocul de strategie, iar fiecare variantă a fost testată chiar de familia sa. Când a văzut că soția și copiii sunt cuceriți de noul joc, l-a finanțat din banii proprii și a avut un succes fulminant.

Prima serie de 5000 de jocuri s-a epuizat atât de repede, încât Teuber însuși nu are o primă copie a ediției. Trei ani mai târziu, a renunțat la stomatologie și s-a dedicat în totalitate dezvoltării și promovării jocului Catan. În prezent este director  general al afacerii sale de milioane de dolari, Catan GmbH. Klaus Teuber continuă să fie în legătură directă cu fanii Catan, el chiar joacă anonim online, pe platforma PlayCatan.com 

Catan a fost creat și lansat în Germania

Care este originea numelui Catan?

Catan este un nume anglo-saxon care provine din regiunea Norfolk. Se referă la o familie străveche, cu origini normande: „Herbert Katune, din Normandia, 1198 (Magni Rotuli Scaccarii Normanniae). Părerile sunt împărțite, dar specialiștii în Catan  susțin această variantă, care se potrivește atât de bine cu povestea jocului.

Klaus Teuber spune că s-a inspirat din Insulele Azore când a creat Catan și că influențele sunt multiple, din întreaga perioadă medievală europeană. De aceea sunt disponibile atâtea variante de joc, nu se repetă niciodată același scenariu și aventurile de pe tablă sunt mereu noi.

Care este originea numelui Catan?

Palmaresul Catan cuprinde peste o sută de premii și distincții internaționale

Catan este printre cele mai bune jocuri de societate pentru adulți, de aceea a câștigat multe premii, inclusiv Spiel des Jahres, considerat Oscarul jocurilor, un premiu Origins pentru cel mai bun joc de societate, Fantasy sau Science Fiction, primul loc la Deutscher Spiele Preis și un Meeples ’Choice Award.

Încă din 1995, de la decernarea primei distincții internaționale, Catan este prezent în fiecare an pe lista nominalizărilor, cu fiecare variantă nou lansată. De cele mai multe ori câștigă, o dovadă în plus a succesului său fără egal în istoria jocurilor.


Există o carte de ficțiune inspirată de jocul Catan

Toată lumea știe cum se joacă Catan, dar fanii adevărați au și citit despre personajele din board game. Rebecca Gable, scriitoare germană de romane istorice, a creat o carte inspirată de joc, denumită chiar “The Settlers of Catan”. 

De la publicarea ei în 2003 a fost citită de peste 5 milioane de oameni. Sunt planuri de ecranizare într-un film sau serial de televiziune, chiar faimosul producător american Gail Katz s-a implicat în acest proiect.

Acțiunea cărții se petrece în Franța medievală, iar autoarea precizează localizarea Catanului în sud-vestul Tărâmului Francilor. De aceea mulți fani ai jocului consideră că aventurile din board game au ca sursă de inspirație întâmplări reale din acea regiune.


Printre fanii jocului Catan se numără oameni de afaceri și celebrități

Nume mari din lumea finanțelor, celebrități de la Hollywood și miliardari celebri se numără printre fanii Catan. Ei apreciază beneficiile jocului și-l consideră cel mai apropiat de strategia din viața reală a afaceriștilor de top. În 2015, The Wall Street Journal anunța că membrii echipei de fotbal Green Bay Packers se întâlnesc în mod regulat ca să joace The Settlers of Catan.

Este considerat „Noul Golf”, pentu că investitorii și antreprenorii nu se mai întâlnesc pe terenul de golf să discute afaceri, ci socializează în fața tablei de Catan. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, și fostul director executiv al Mozilla, John Lilly, sunt faimoși în rețeaua Catan a corporatiștilor.  


Numele jocului a fost modificat în 2015 

Deși timp de 20 de ani s-a chemat „The Settlers of Catan”, din anul 2015 producătorii au decis să schimbe numele jocului în “Catan” și să revitalizeze designul elementelor componente. În prezent jocul are un look modern, compact, ilustrațiile sunt realistice, iar scenariile și personajele versiunilor nou lansate țin pasul cu moda anilor ‘2000.

Modificarea a venit pe fondul utilizării la scară largă a numelui prescurtat - Catan - datorită popularității în rândul oamenilor din toate generațiile. Un motiv în plus a fost apariția numeroaselor variante ulterioare jocului standard.


Încă de la lansare, Catan se menține în top 3  vânzări all time la categoria jocuri de societate

De peste două decenii Catan își dispută supremația cu Monopoly la capitolul încasări din vânzarea de jocuri de societate. L-a depășit pe venerabilul său concurent din punct de vedere al accesoriilor purtate de fani (tricouri, șepci, insigne, căni ș.a.). Monopoly rezistă în top datorită vechimii sale pe piață, dar Catan înregistrează creșteri spectaculoase de la an la an.

Se estimează că de la data lansării, până în prezent, au fost vândute peste 35 milioane de exemplare ale jocurilor Catan, în 42 de limbi diferite din toată lumea. Magazinele online îl situează pe primul loc, înaintea rivalilor Monopoly, Life sau Battleship. 

Jocul de societate Catan are cele mai multe versiuni și extensii

Jocul de societate Catan are cele mai multe versiuni și extensii
După lansarea extensiei de 5 până la 6 jucători, Teuber a început să publice extensii pentru jocul de bază, inclusiv  Catan - Legenda cuceritorilor, o ediție aniversară la 20 de ani de la primul joc lansat pe piață. Cele mai cunoscute extensii Catan sunt: Navigatorii din Catan,  Orașele și cavaleri din Catan, Coloniștii din Catan, Negustori & Barbari, Pirați & Exploratori. Cele mai cunoscute scenarii pentru Catan sunt Helpers of Catan, Treasures, Dragons & Adventurers, Frenemies, Oil Springs.

Pentru anul 2022 este anunțat Catan - Dawn of Humankind, cu aventuri în perioada preistorică. Succesul Catan l-a inspirat pe Klaus Teuber să creeze și alte board games de success, precum Domaine, Entdecker-Exploring New Horizons și Barbarossa.
 

Există o versiune de Catan inspirată de Star Trek

Catan inspirată de Star Trek

Versiunea Star Trek oferă o schimbare cosmică a peisajului. Modul de joc este practic același, doar că în loc să colectezi lemn, cereale și lână, dobândești apă, oxigen și dilitiu. 

Jocul include, de asemenea, cărți ce conțin caractere de sprijin reprezentând diferite personaje din serialul original, fiecare cu propria abilitate specială care poate fi folosită de două ori pe tot parcursul jocului. 
 

Recordul de participanți la un simultan de Catan a ajuns la 1096 oameni

Aflat în top jocuri de strategie, Catan are fancluburi în toată lumea, care joacă inclusiv pe calculator, la escape room, jocuri 3D sau jocuri cu cărți. Există și un Podcast Catan, iar din 2021 Catan este disponibil pe PlayStation și Xbox.

Se desfășoară anual campionate mondiale, turnee și competiții de Catan. Dar cel mai impresionant fenomen este simultanul de Catan. Acesta a intrat de multe ori în Cartea recordurilor, iar în prezent s-a ajuns la 1096 de oameni care au jucat în același timp board games Catan!
 

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!